ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С ВАШИЯТ СВАТБЕН ДИСКОВОДЕЩ

Спазването на настоящата инструкция ще ви осигури правилна и безопасна работа с вашия сватбен DJ, както и много безаварийни часове хубава музика, танци и усмивки.

  • ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯТ МОДЕЛ DJ ЗА СВАТБА

Преди всичко вашето удовлетворение от работата на диджея, зависи от правилния му избор. Има добри dj-и, просто dj-и и прости dj-и. Към кой от трите модела спада даден дисководещ ще ви насочи информацията за него в интернет, мненията на клиенти, както и впечатленията от личната ви среща.

Една от основните моделни разлики на дисководещите за сватба е дали озвучаването ще се състои основно от музика или песните ще бъдат съчетани с богат вокално-хумористичен набор от шеги, подмятания, закачки и междуметия. Стилът на един от обичаните доайени на българските сватбени дисководещи например включва раздаването на весели прякори на гостите, шеги с младоженците, разказването на анекдоти и всичко това през не повече от 30 секунди. Все пак преобладаващото търсене е към дисководещи, които ограничават говоренето до обявяване и пояснения към ритуалите и залагат основно на музиката, като фактор за забавление на гостите.

Повечето сватбени диджеи се справят добре с разнообразието от музикални стилове. Все пак предвид специфичния български климат има такива, чието присъствие и водене са ориентирани по-скоро към поп-фолка, не само като музика, но и като стил на провеждане и веселба на една сватба. Същевременно има дисководещи , които не поемат сватби с чалга, тъй като там се изисква особена софтуерна настройка за справяне с предизвикателствата на вечерта 🙂

  • РАБОТА В РЪЧЕН ИЛИ АВТОМАТИЧЕН РЕЖИМ (ДО КАКВА СТЕПЕН ДА КОНТРОЛИРАМЕ DJ-Я)

Вашият DJ за сватба е устроен да работи най-добре в автоматичен режим, тоест без голяма намеса в неговите задължения. Възможни са проблеми в работата му при силното ограничаване по отношение на музикалните стилове, изискванията силата на музиката да се намали до нивото на стенна радиоточка, несъобразяване от младоженците с уточнения начин на протичане на вечерта и други. Особено стресиращи за дисководещите са следните две действия от страна на младоженците:

Предоставянето на списък от 500 + песни, които диджеят да пусне на сватбата/които да не пуска на сватбата. (На средностатистическа сватба се пускат около 120 песни, като работата на DJ-я е да ги подбере така, че да накара всички ваши гости на различна възраст и с най-различни вкусове да се забавляват.)

Предоставянето на какъвто и да списък песни или пък други изисквания в последните 3 дни преди сватбата. (Вашият dj има нужда от техническо време за да се подготви със списъците с песни, които сте му предоставили.)

  • СПИСЪК С ПЕСНИ

Малкият списък с 10 или 20 песни е желателен за безпроблемната работа на вашия сватбен дисководещ. Уточнете задължително дали държите всички песни от списъка да бъдат пуснати или оставяте това на преценката на диджея. В много случаи неяснотата по този въпрос става предпоставка за проблемна работа и съответно недоволство от страна на младоженците. Песните следва да бъдат разделени в три категории:

  1. ПЕСНИ, КОИТО ДА БЪДАТ ПУСНАТИ ПО ВРЕМЕ НА СВАТБАТА;
  2. ПЕСНИ, КОИТО ДА БЪДАТ ПУСНАТИ, АКО ДИСКОВОДЕЩИЯ ПРЕЦЕНИ;
  3. ПЕСНИ, КОИТО ДА НЕ БЪДАТ ПУСНАТИ; (ТУК ИЗБИРАТЕ ХИТОВЕТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ – НАПРИМЕР GANGNAM STYLE; ОТ СВАТБЕНИТЕ ЕВЪРГРИЙНИ – ПЕСНИТЕ НА ABBA, VILLAGE PEOPLE, BONEY M, КАКТО И НАРОДНИТЕ ПЕСНИ И ХОРА – НАПРИМЕР БЯЛА РОЗА)

Напълно в рамките на експлоатационните характеристики на дисководещите е да пуснат и песните, ако решите да подбирате такива, за различните ритуали – посрещане на младоженците в ресторанта, хвърляне на булчинския букет и жартиер, както и разрязването на сватбената торта.

  • ЗАБРАНА НА ЧАЛГАТА ИЛИ ДРУГ СТИЛ МУЗИКА

Основна предпоставка за аварии в работата на вашия сватбен дисководещ. Ситуациите са две. В първата ситуация чалгата е напълно забранена от младоженците, но гости на сватбата упорито поръчват и буквално тормозят дисководещия да им пусне дадено парче – колега дисководещ изтърпя с голям професионализъм грубото отношение и викането на булка, заради чалга парче поръчано от кума. Любопитното в случая беше, че кумът, който беше наясно със забраната, увери преди това дисководещия, че булката няма нищо против. Втората ситуация е свързана с обхвата на термина. Съществува едно прекалено широко тълкуване на чалгата, което включва в нея поп-фолка, Слави Трифонов, сръбска и гръцка музика, народни хора, Горан Брегович и Мадона.

  • ИМПРОВИЗАЦИЯТА

В някои младоженци съществува известна представа и очакване за изцяло импровизирано водене и строго индивидуален сценарий на тяхната сватба, подготвена от дисководещия. Важно е да се знае, че техническите спецификации на диджеите позволяват импровизации, но в основата се работи по проверен и изчистен сценарий, което включва едни и същи реплики и шеги, а често и една и съща интонация. Това не е малфункция на дисководещия, а напротив – ефективен процес на работа. Също когато вашия любим изпълнител изпълнява за пореден път дадена песен на живо

  • ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Подбирането на правилния модел DJ е предпоставка да получите това, което очаквате и да очаквате, това, което ще получите. В случай, че изпитвате силни съмнения или неясноти относно безкомпромисната работа на един диджей, е добре да се насочите към друг.

DJ Станислав Жеков 2017 ©Всички права запазени.